Misja Restaurant Week jest jedna: połączyć gości i gościnie z restauracjami w ich miastach. Do tej pory udało się to w 1,5 mln przypadków. Również w Lublinie, do którego festiwal zagląda dwa razy w roku już od 8 lat. Wiosenna edycja odbędzie się pod hasłem "Food News is Good News" i potrwa przez sześć tygodni od 13 marca do 24 kwietnia. I już wiadomo, że będzie rekordowa.
– Ostatnia edycja taka była, a teraz też oczywiście jesteśmy nastawieni na rekord. Zresztą rekordowa jest już liczba restauracji w regionie – mówi Magdalena Rudnicka z Restaurant Week Polska.
W naszym regionie do wyboru jest 20 restauracji, a każda z nich przygotowała dwa różne menu festiwalowe. Szukać dobrych jedzeniowych wieści będzie można w poniższych lokalach:
- Nieznana. By IBB Grand Hotel Lublin
- Browar Grodzki
- Perłowa Pijalnia Piwa
- Arte Del Gusto
- Atruim
- Bistro Wytrawny
- Bona Restaurant
- Como
- Giuseppe
- Kago Sushi by Alon
- La Casa
- Locomotiva
- Małe Indie
- Mercure
- PizzaLover
- Prusa 8 Lokal Kulinarny
- Staropolska
- Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
- The Olive – Hotel Ilan
- Za Kulisami
Uczestnicy i uczestniczki festiwalu mogą oceniać restauracje, które odwiedzili. W poprzedniej, jesiennej edycji Restaurant Week Polska w Lublinie bezkonkurencyjny był Kago Sushi by Alon, a tuż za nim Nieznana. By IBB Grand Hotel Lublin i Mercure.
– Aktualnie jesteśmy w edycji „Food News is Good News”, czyli jest to najbardziej medialna edycja ostatnich czasów. Nasza komunikacja będzie bazowała na breaking newsach. Będzie dużo ciekawostek z naszego lokalnego rynku gastronomicznego, z każdej restauracji, ale również trendy gastronomiczne – zdradza Magdalena Rudnicka.
W tym sezonie w gastronomii trendują:
- newstalgia,kuchnia nowopolska,
- kwiaty jadalne,
- grzyby,
- regionalizm,
- food sharing,
- mięsne alternatywy.
Podejrzeliśmy przygotowania do Restaurant Weeku w restauracji Como przy ul. Nałęczowskiej. To tegoroczna festiwalowa debiutantka, choć właścicielka lokalu działa w branży od lat.
– Restauracja nazywa się Como i jest to kontynuacja tego, co robię od 15 lat, głównie od podstaw. „Como” jest od jeziora Como, dlatego że specjalizujemy się w owocach morza, ryba i fajnych mięsach. Do tej edycji Restaurant Week podeszliśmy trochę bezpiecznie – naszą specjalnością jest stek z kałamarnicy, ośmiornica – a chcieliśmy, żeby to menu było bardziej dostępne dla szerszego grona niż tylko miłośnicy owoców morza – zapewnia Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji. Doświadczenie zbierała już podczas pracy w Restauracji Kardamon, Le Monde i Arte Del Gusto.
Restaurant Week w Como będzie można spędzić, wybierając któreś z poniższych zestawów.
Menu A
- Przystawka: Krem z buraków chioggia z dodatkiem malin, chilli, kokosa i prażonymi pini
- Danie główne: Ravioli z halloumi, gruszką, szpinakiem, orzechem włoskim i vege śmietanką
- Deser: Tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą
Menu B
- Przystawka: Tatar z kałamarnicy z kolendrą, majonezem pistacjowym, chilli, szalotką i świeżym ogórkiem
- Danie główne: Pierś z kaczki z topinamburem, jarmużem, edamame i borówkami z chilli
- Deser: Tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą
Informacje o menu innych lokali są dostępne na tej stronie. Niezmienne jest tylko jedno – festiwalowy obiad w każdej z 20 miejscówek kosztuje 69,99 zł za osobę.
Zobacz zdjęcia: Te pyszności będzie można zjeść podczas Restaurant Week
Polecany artykuł: