restaurant week

Food News is Good News. Te pyszności będzie można zjeść podczas Restaurant Week [ZDJĘCIA]

2024-03-12 13:58

Największe wydarzenie kulinarno-gastronomiczne w Polsce i Europie oraz największe biletowane na świecie właśnie zaczyna się także w Lublinie. Będzie można podróżować po mieście śladem dobrego jedzenia. A w kolejnej edycji Restaurant Week ta podróż może obfitować w wiele przystanków, bo kubki smakowe mają do przetestowania 20 restauracji, czyli 40 autorskich zestawów dań.

Misja Restaurant Week jest jedna: połączyć gości i gościnie z restauracjami w ich miastach. Do tej pory udało się to w 1,5 mln przypadków. Również w Lublinie, do którego festiwal zagląda dwa razy w roku już od 8 lat. Wiosenna edycja odbędzie się pod hasłem "Food News is Good News" i potrwa przez sześć tygodni od 13 marca do 24 kwietnia. I już wiadomo, że będzie rekordowa.

Ostatnia edycja taka była, a teraz też oczywiście jesteśmy nastawieni na rekord. Zresztą rekordowa jest już liczba restauracji w regionie – mówi Magdalena Rudnicka z Restaurant Week Polska.

W naszym regionie do wyboru jest 20 restauracji, a każda z nich przygotowała dwa różne menu festiwalowe. Szukać dobrych jedzeniowych wieści będzie można w poniższych lokalach:

  • Nieznana. By IBB Grand Hotel Lublin
  • Browar Grodzki
  • Perłowa Pijalnia Piwa
  • Arte Del Gusto
  • Atruim
  • Bistro Wytrawny
  • Bona Restaurant
  • Como
  • Giuseppe
  • Kago Sushi by Alon
  • La Casa
  • Locomotiva
  • Małe Indie
  • Mercure
  • PizzaLover
  • Prusa 8 Lokal Kulinarny
  • Staropolska
  • Sweet & Spicy Restauracja Indyjska
  • The Olive – Hotel Ilan
  • Za Kulisami

Uczestnicy i uczestniczki festiwalu mogą oceniać restauracje, które odwiedzili. W poprzedniej, jesiennej edycji Restaurant Week Polska w Lublinie bezkonkurencyjny był Kago Sushi by Alon, a tuż za nim Nieznana. By IBB Grand Hotel Lublin i Mercure.

Aktualnie jesteśmy w edycji „Food News is Good News”, czyli jest to najbardziej medialna edycja ostatnich czasów. Nasza komunikacja będzie bazowała na breaking newsach. Będzie dużo ciekawostek z naszego lokalnego rynku gastronomicznego, z każdej restauracji, ale również trendy gastronomiczne – zdradza Magdalena Rudnicka.

W tym sezonie w gastronomii trendują:

  • newstalgia,kuchnia nowopolska,
  • kwiaty jadalne,
  • grzyby,
  • regionalizm,
  • food sharing,
  • mięsne alternatywy.

Podejrzeliśmy przygotowania do Restaurant Weeku w restauracji Como przy ul. Nałęczowskiej. To tegoroczna festiwalowa debiutantka, choć właścicielka lokalu działa w branży od lat.

Restauracja nazywa się Como i jest to kontynuacja tego, co robię od 15 lat, głównie od podstaw. „Como” jest od jeziora Como, dlatego że specjalizujemy się w owocach morza, ryba i fajnych mięsach. Do tej edycji Restaurant Week podeszliśmy trochę bezpiecznie – naszą specjalnością jest stek z kałamarnicy, ośmiornica – a chcieliśmy, żeby to menu było bardziej dostępne dla szerszego grona niż tylko miłośnicy owoców morza – zapewnia Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji. Doświadczenie zbierała już podczas pracy w Restauracji Kardamon, Le Monde i Arte Del Gusto.

Restaurant Week w Como będzie można spędzić, wybierając któreś z poniższych zestawów.

Menu A

  • Przystawka: Krem z buraków chioggia z dodatkiem malin, chilli, kokosa i prażonymi pini
  • Danie główne: Ravioli z halloumi, gruszką, szpinakiem, orzechem włoskim i vege śmietanką
  • Deser: Tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą

Menu B

  • Przystawka: Tatar z kałamarnicy z kolendrą, majonezem pistacjowym, chilli, szalotką i świeżym ogórkiem
  • Danie główne: Pierś z kaczki z topinamburem, jarmużem, edamame i borówkami z chilli
  • Deser: Tiramisu czekoladowe z truskawkami, imbirem i różą

Informacje o menu innych lokali są dostępne na tej stronie. Niezmienne jest tylko jedno – festiwalowy obiad w każdej z 20 miejscówek kosztuje 69,99 zł za osobę.

Zobacz zdjęcia: Te pyszności będzie można zjeść podczas Restaurant Week

Tak wygląda najbardziej kontrowersyjna restauracja w Warszawie. Byliśmy w Madonnie
Źródło: Food News is Good News. Te pyszności będzie można zjeść podczas Restaurant Week [ZDJĘCIA]