Wraz z początkiem sezonu kraśnicki sanepid przypomina, że jeżeli nie jesteście pewni czy dany okaz jest jadalny to możecie się zawsze upewnić.
O szczegółach mówi Powiatowy Inspektor Sanitarny, Joanna Sarzyńska:
Wśród naszych pracowników mamy grzyboznawcę i klasyfikatora grzybów. Jeżeli ktoś z Państwa chciałby albo miałby jakieś wątpliwości podczas naszych wypadów do lasu, to serdecznie zapraszamy. Jest taka możliwość. Dany egzemplarz obejrzy grzyboznawca czy klasyfikator grzybów.
O sprawdzeniu grzybów powinni pamiętać także ci, którzy wprowadzają je do sprzedaży:
Wszyscy ci, którzy chcą wprowadzać do obrotu grzyby czy na targowiskach czy wzdłuż tras również muszą zgłosić się do nas, do sanepidu, w celu wydania odpowiedniego dokumentu po obejrzeniu przez pracowników. Jest to oczywiście nieodpłatne, natomiast uważam, że bardzo wskazane. Po pierwsze bezpieczeństwo, a po drugie jedna i druga strona jednak powinny mieć tą pewność czy dany okaz jest jadalny.
W tym tygodniu jeszcze trochę pokropi w okolicach Kraśnika, a co za tym idzie w pobliskich lasach można się spodziewać owocnych zbiorów.