Kraśnicka Jadłodzielnia działa już od roku i służy wsparciem osobom w potrzebie i mniej zamożnym. Jak informuje Urząd Miasta do Jadłodzielni można przynieść każdy rodzaj jedzenia. Oczywiście musi nadawać się do spożycia – przynoś tylko to, co sam mógłbyś bez problemu zjeść.
— W lodówkach możemy zostawić żywność, którą mamy w nadmiarze. Do Jadłodzielni można przynosić prawie każdy rodzaj jedzenia, który da się zakupić w sklepie i fabrycznie zapakowany. Nie wolno przynosić surowych jaj, mięsa i niepasteryzowanego mleka czy dań i potraw domowych. — mówi Ewelina Hałabiś z biura burmistrza miasta Kraśnik.
Jadłodzielnia cieszy się sporą popularnością, a otrzymuje ona wsparcie od lokalnych przedsiębiorców.
— Jeżeli przy okazji świąt zakupiliśmy zbyt dużo produktów spożywczych, to nie wyrzucajmy ich. Przekażmy je do Jadłodzielni. Podzielmy się z potrzebującymi. — dodaje Hałabiś.
Marnowanie jedzenia to także działanie nieekologiczne. Ograniczając to zjawisko zmniejszamy ilość odpadów i wytworzonego dwutlenku węgla.
Szafki i lodówki, w których można zostawiać jedzenie zlokalizowane są w przedsionku przy wejściu do CKiP oraz przed wejściem do Urzędu Miasta.