Przynośmy tylko to, co sami moglibyśmy bez problemu zjeść - mówi Piotr Janczarek zastępca burmistrza Kraśnika:
Do Jadłodzielni można właściwie przynieść niemal każdy rodzaj jedzenia. Oczywiście musi nadawać się do spożycia. Nie wolno przynosić jedynie produktów zawierających surowe jaja, mięso i mleko. Nie wolno przynosić także wyrobów alkoholowych.
Wierzymy, że poprzez funkcjonowanie Jadłodzielni będziemy promować dobre nawyki, takie jak racjonalne zakupy, a także poczucie odpowiedzialności społecznej oraz ideę pomocy osobom potrzebującym. Marnowanie jedzenia to także działania nieekologiczne, ograniczając to zjawisko zmniejszamy ilość odpadów i jednocześnie ilość wytworzonego dwutlenku węgla.
Jadłodzielnia regularnie jest zaopatrywana przez lokalnych przedsiębiorców. Szafki i lodówki, w których można zostawiać jedzenie zlokalizowane są w przedsionku przy wejściu do CKiP oraz przed wejściem do Urzędu Miasta.
Polecany artykuł: