Ten rok zmienił całkowicie dotychczasową rzeczywistość. Wielu przedsiębiorców ucierpiało z powodu obostrzeń. My sprawdziliśmy jak radziła sobie gastronomia w Kraśniku.
Jak mówił nam restaurator z Kraśnika, Rafał Berdys: sytuacja nie wygląda tak źle jak mogłoby się wydawać:
W trudnej sytuacji była także całkowicie zamknięta branża hotelarska. Ta jednak jest w trochę lepszej sytuacji bo od 12 lutego może wynajmować miejsca noclegowe z 50% obłożeniem.
O to jak wygląda prowadzenie tego typu branży w dobie pandemii zapytaliśmy Krzysztofa Kowalczyka, dyrektora jednego z kraśnickich hoteli:
Dokładnie 4 marca mija w Polsce rok od pierwszego potwierdzonego przypadku zakażenia covid-19. Wykryto go w województwie lubuskim. Na Lubelszczyźnie pierwszy przypadek potwierdzono 10 marca u pacjenta z Niedrzwicy Dużej. Z kolei w Kraśniku pierwszego zakażonego zdiagnozowano drugiego kwietnia 2020 roku.