Przynośmy tylko to, co sami moglibyśmy bez problemu zjeść. -mówi Ewelina Hałabiś z biura burmistrza miasta Kraśnik:
W lodówkach możemy zostawić żywność, którą mamy w nadmiarze. Do Jadłodzielni można przynosić prawie każdy rodzaj jedzenia, który da się zakupić w sklepie i fabrycznie zapakowany. Nie wolno przynosić surowych jaj, mięsa i niepasteryzowanego mleka czy dań i potraw domowych.
Jeżeli przy okazji świąt zakupiliśmy zbyt dużo produktów spożywczych, to nie wyrzucajmy ich. Przekażmy je do Jadłodzielni. Podzielmy się z potrzebującymi.
Polecany artykuł:
Jadłodzielnia regularnie jest zaopatrywana przez lokalnych przedsiębiorców. Marnowanie jedzenia to także działanie nieekologiczne. Ograniczając to zjawisko zmniejszamy ilość odpadów i wytworzonego dwutlenku węgla.
Szafki i lodówki, w których można zostawiać jedzenie zlokalizowane są w przedsionku przy wejściu do CKiP oraz przed wejściem do Urzędu Miasta.